Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhy čajů

zelený - nefermentovaný
bílý - ze sušených vrcholových lístků
černý - fermentovaný
tmavý (Pchu-er) - dvakrát fermentovaný
oolong - částečně fermentovaný

Víte, že:

- správní čajomilci čajové nádobí nedrhnou, pouze ho vyplachují. Usazující se hnědé vrstvy v konvici nejsou známkou nedostatečné hygieny; právě naopak, kvalita připravovaného čaje tím získává

-černý čaj má povzbuzující účinky podobně jako káva. Je vynikajícím termoregulátorem, takže jeho pití v chladu tělo prohřívá, v letních vedrech zase ochlazuje

- zelený čaj zaléváme vodou ohřátou pouze na 70°C, nikoliv vroucí vodou. Čaj nejprve spaříme, slijeme, teprve potom zalijeme zbytkem vody a necháme louhovat

- zelený čaj - obsahuje flavonidy, vitamín C, minerální látky
- preventivně působí proti chřipce a nachlazení,
při pravidelném pití snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje činnost srdce, ovliňuje vysoký krevní tlak, snižuje hladinu krevního cukru

- zelený čaj - obsahuje asi o 90% více polyfenolů, které jsou z hlediska léčebného působení nejúčinnější látkou, než má čaj černý. Uvádí se však, že bychom měli denně vypít 5 - 10 šálků čaje, pokud se tyto látky mají blahodárně projevit.

- zelený čaj - obsahuje látky oslabující růst bakterie, která způsobuje tvorbu zubního kazu

- zelený čaj - zlepšuje zrak a léčí nemoci očí. Na unavené oči se přikládají čajové obklady nebo sáčky s čajem, podobně lze postupovat při bolestech hlavy nebo na sluncem připálenou pokožku

  • Zelený a černý čaj mají společnou mateřskou rostlinu, čajovník čínský. Jinak se liší vzhledem, barvou, vůní i účinky na lidský organismus
  • Pravý čaj i bylinné čaje uchováváme v suchu a temnu
Zahrádkář Únor 2006

Co jsem o čaji našla na internetu:
-pokud zápasíte s nadváhou, pomoci by vám mohl čaj; čínští vědci zjistili, že jeho pití zrychluje metabolismus
Čínští vědci tvrdí, že čaj může pomáhat lidem udržet si štíhlou linii. Uvedl to list China Daily, podle něhož experti strávili studiem obezity pět let, přičemž se zaměřili hlavně na děti.
"Zjistili, že polyfenol obsažený v čaji, hlavně ale v druhu oolong, může pomáhat lidem bojovat proti ukládání tuku a při snižování váhy," cituje z jejich zprávy čínský deník.

Ředitel pediatrického institutu Kuo Si-žung doporučuje hlavně oolong, což je částečně fermentovaný čaj, který je mezi znalci ceněn pro svou intenzivní sladkou vůni a delikátní
chuť.
Číňané jsou už dlouho přesvědčeni, že čaj má vliv na ztrátu váhy. "Bylo potvrzeno, že pravidelné pití čaje oolong pomáhá povzbuzovat metabolismus tuků a kontrolovat obezitu," řekl Kuo Si-žung o čaji, který se produkuje a pije hlavně v jihovýchodní části země.




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

včely

(bela, 17. 9. 2007 20:12)

jen se chci zeptat kdo by chtel včely na koho se ma obratit s touto prozbou o hejno.