Med květový (nektarový) - světlejší, snadno stravitelný díky obsahu glukózy a fruktózy
Med lesní (medovicový) - tmavší, obsahuje více stopových prvků a minerálních látek
Medy jednodruhové - řepkový (obs.látky působící proti rak. nádorům), lipový (velmi chutný), akátový, slunečnicový (doporučován při potížích s prostatou)
Medy smíšené - většinou převažují
Med jako lék
- léčí rány a drobné popáleniny, hojí a dezinfikuje
 - posiluje imunitní systém
 - má antibaktriální účinky, tlumí růst choroboplodných zárodků
 - napomáhá při problémech se žlučníkem a játry ( při žloutence)
 - snižuje riziko vzniku žaludečních vředů
 - pomáhá při nadbytku tuku v těle, obsahuje enzymy, které 
   podporují trávení
 - smíchám se strouhaným křenem nebo cibulí pomáhá proti kašli
 - mírní příznaky nachlazení-  nejlépe v čaji s citronem
 - posiluje a uklidňuje nervy - místo prášku na spaní pijte
   meduňkový čaj a medem (pak dobře vyčistit zuby - těm
   neprospívá)
 - obsahuje v téměř ideální formě železo podporující krvetvorbu,
   dále většinu stopových minerálů
 Med skladujeme  uzavřený v skleněných nebo keramických nádobách při teplotě okolo 15°C, ne v  chladničce. Chráníme před světlem.
Med nikdy nedáváme do horkého čaje. Teplota nad 45°C ničí jeho biologicky aktivní látky.
Víte,že:
- 1 litr medu váží cca1,25 kg
- sladkost medu je 75% sladkosti cukru
- pečivo, kde jsme cukr nahradili medem, je chutnější a déle vydrží čerstvé
- chceme-li nahradit při pečení cukr medem, dáváme ho o polovinu více než cukru
- zahříváním medu na vyšší teplotu vzniká v medu škodlivý hydroxymetylfurfural
Pro chuť i pro zdraví - lžička medu denně
Med versus cukr
sacharóza vyšší cukry glukóza fruktóza voda enzymy, vitamíny, minerálie,org.kyseliny, arom.látky nestravitelné látky
    
        
             
          
            
             
            včelí med
            
            
             
        řepný cukr
            
             
        
             
            1- 10% 
            98% 
        
            
             
        
             
            1 - 10% 
            
            
            
             
        
             
            25 - 33% 
            
            
             
        
             
            30 - 38% 
            
            
             
        
             
            18 - 20% 
            0,5% 
        
            
             
        
             
            0,1-0,6% 
            
            
             
    
             
              
            1,5 - 2% 
        
            
Komentáře
Přehled komentářů
Jestliže v medu zahříváním vzniká skodlivý HMF - tak se med nemůže přidávat do pečiva- tam je při pečení teplota 200 st. a více
Re: Škodlivost HMF
(Jarda, 21. 4. 2015 6:52)HMF se nachazi vsude napriklad v kave 300 – 2900 mg/kg v susenych svestkach 2200 mg/kg a v pecive 4.1 – 151 mg/kg. Tmava piva atd. Jestli date med nebo cukr do peceni, to je pomerne jedno.


Škodlivost HMF
( stras@post.cz, 31. 12. 2008 21:37)