Med květový (nektarový) - světlejší, snadno stravitelný díky obsahu glukózy a fruktózy
Med lesní (medovicový) - tmavší, obsahuje více stopových prvků a minerálních látek
Medy jednodruhové - řepkový (obs.látky působící proti rak. nádorům), lipový (velmi chutný), akátový, slunečnicový (doporučován při potížích s prostatou)
Medy smíšené - většinou převažují
Med jako lék
- léčí rány a drobné popáleniny, hojí a dezinfikuje
- posiluje imunitní systém
- má antibaktriální účinky, tlumí růst choroboplodných zárodků
- napomáhá při problémech se žlučníkem a játry ( při žloutence)
- snižuje riziko vzniku žaludečních vředů
- pomáhá při nadbytku tuku v těle, obsahuje enzymy, které
podporují trávení
- smíchám se strouhaným křenem nebo cibulí pomáhá proti kašli
- mírní příznaky nachlazení- nejlépe v čaji s citronem
- posiluje a uklidňuje nervy - místo prášku na spaní pijte
meduňkový čaj a medem (pak dobře vyčistit zuby - těm
neprospívá)
- obsahuje v téměř ideální formě železo podporující krvetvorbu,
dále většinu stopových minerálů
Med skladujeme uzavřený v skleněných nebo keramických nádobách při teplotě okolo 15°C, ne v chladničce. Chráníme před světlem.
Med nikdy nedáváme do horkého čaje. Teplota nad 45°C ničí jeho biologicky aktivní látky.
Víte,že:
- 1 litr medu váží cca1,25 kg
- sladkost medu je 75% sladkosti cukru
- pečivo, kde jsme cukr nahradili medem, je chutnější a déle vydrží čerstvé
- chceme-li nahradit při pečení cukr medem, dáváme ho o polovinu více než cukru
- zahříváním medu na vyšší teplotu vzniká v medu škodlivý hydroxymetylfurfural
Pro chuť i pro zdraví - lžička medu denně
Med versus cukr
sacharóza vyšší cukry glukóza fruktóza voda enzymy, vitamíny, minerálie,org.kyseliny, arom.látky nestravitelné látky
včelí med
řepný cukr
1- 10%
98%
1 - 10%
25 - 33%
30 - 38%
18 - 20%
0,5%
0,1-0,6%
1,5 - 2%
Komentáře
Přehled komentářů
Jestliže v medu zahříváním vzniká skodlivý HMF - tak se med nemůže přidávat do pečiva- tam je při pečení teplota 200 st. a více
Re: Škodlivost HMF
(Jarda, 21. 4. 2015 6:52)HMF se nachazi vsude napriklad v kave 300 – 2900 mg/kg v susenych svestkach 2200 mg/kg a v pecive 4.1 – 151 mg/kg. Tmava piva atd. Jestli date med nebo cukr do peceni, to je pomerne jedno.
Škodlivost HMF
( stras@post.cz, 31. 12. 2008 21:37)