Jdi na obsah Jdi na menu
 


DRUHY MEDU


Med květový
(nektarový) - světlejší, snadno stravitelný díky obsahu glukózy a fruktózy
Med lesní
(medovicový) - tmavší, obsahuje více stopových prvků a minerálních látek
Medy jednodruhové - řepkový (obs.látky působící proti rak. nádorům), lipový (velmi chutný), akátový, slunečnicový (doporučován při potížích s prostatou)
Medy smíšené - většinou převažují

Med jako lék
- léčí rány a drobné popáleniny, hojí a dezinfikuje
- posiluje imunitní systém
- má antibaktriální účinky, tlumí růst choroboplodných zárodků
- napomáhá při problémech se žlučníkem a játry ( při žloutence)
- snižuje riziko vzniku žaludečních vředů
- pomáhá při nadbytku tuku v těle, obsahuje enzymy, které
podporují trávení
- smíchám se strouhaným křenem nebo cibulí pomáhá proti kašli
- mírní příznaky nachlazení- nejlépe v čaji s citronem
- posiluje a uklidňuje nervy - místo prášku na spaní pijte
meduňkový čaj a medem (pak dobře vyčistit zuby - těm
neprospívá)
- obsahuje v téměř ideální formě železo podporující krvetvorbu,
dále většinu stopových minerálů

Med skladujeme uzavřený v skleněných nebo keramických nádobách při teplotě okolo 15°C, ne v chladničce. Chráníme před světlem.

Med nikdy nedáváme do horkého čaje. Teplota nad 45°C ničí jeho biologicky aktivní látky.

Víte,že:

  • 1 litr medu váží cca1,25 kg
  • sladkost medu je 75% sladkosti cukru
  • pečivo, kde jsme cukr nahradili medem, je chutnější a déle vydrží čerstvé
  • chceme-li nahradit při pečení cukr medem, dáváme ho o polovinu více než cukru
  • zahříváním medu na vyšší teplotu vzniká v medu škodlivý hydroxymetylfurfural

Pro chuť i pro zdraví - lžička medu denně

Med versus cukr

 


 

včelí med

řepný cukr

sacharóza

1- 10% 98%

vyšší cukry

1 - 10%

glukóza

25 - 33%

fruktóza

30 - 38%

voda

18 - 20% 0,5%

enzymy, vitamíny, minerálie,org.kyseliny, arom.látky

0,1-0,6%

nestravitelné látky

  1,5 - 2%



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Škodlivost HMF

( stras@post.cz, 31. 12. 2008 21:37)

Jestliže v medu zahříváním vzniká skodlivý HMF - tak se med nemůže přidávat do pečiva- tam je při pečení teplota 200 st. a více

Re: Škodlivost HMF

(Jarda, 21. 4. 2015 6:52)

HMF se nachazi vsude napriklad v kave 300 – 2900 mg/kg v susenych svestkach 2200 mg/kg a v pecive 4.1 – 151 mg/kg. Tmava piva atd. Jestli date med nebo cukr do peceni, to je pomerne jedno.