Jdi na obsah Jdi na menu
 


MEDOVNÍK I


Na těsto:

na krém:

4 vajíčka1/4 l mléka
75 g cukru  15 dkg cukru
150 g hrubé mouky 2 vrchovaté pol.lžíce
vanilkového pudingu
100 g medu 15 dkg másla
2 lžíce vody 8 dkg strouhaných vlašských
  ořechů
cca 2 lžičky perníkového koření
na posyp: nastrouhaný perník (na strouhání)

  

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme teplou vodu, pak tekutý med. Potom přimícháme mouku s kořením a práškem do pečiva, nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě při teplotě kolem 150°C. Pro prvních pár minut můžeme troubu rozehřát na 180°C a když těsto ,,vyběhne", přikryjeme ho alobalem. Potom teplotu zmírníme a dopečeme.

MEDOVNÍK II

na těsto:
na krém:
500 g hladké mouky
1/4 l mléka
150 g cukru moučly
2 - 3 lžíce hrubé mouky
50 g tuku
200 g másla
1 vejce
200 g cukru moučky
2 polév. lžíce medu

4 lžíce mléka

1 lžička sody


Všechny suroviny kromě mouky smícháme a vyšleháme v páře do pěny,cca 15 min. Pak ke hmotě přidáme mouku a vypracujeme na válu těsto, které necháme asi 1/2 hod. odpočinout. Dávku rozdělíme na 4 části (tři silnější a jednu slaboučkou), které postupně pečeme v kruhových formách asi při 170°C.
Náplň: máslo s cukrem utřeme do pěny. Z mléka a mouky za stálého míchání uvaříme hustou kaši bez žmolků a necháme ji vychladnout. Za stálého míchání do ní po lžičkách přidáváme krém z másla. Hmotou slepíme 3 pláty, čtvrtý rozdrobíme. Celý koláč povrchu i po stranách pomažeme krémem a posypeme drobečky.


Zahrádkář Únor 2006

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář