Jdi na obsah Jdi na menu
 


STEVIE - Stevia rebaudiana Bertoni - sladká tráva
-má vysokou sladivost bez kalorické zátěže na lidský organismus
-netoxická, vhodná pro diabetiky, pro prevenci obezity dospělých i dětí, pro omezení kazivosti zubů
-používá se sušená nať
Steviové extrakty v kosmetice

  • roztokem potřeme místa po prudkém opalování
  • na vatičce nakapaný roztok výborně odstraňuje svědivost na místě vpichu obtížným hmyzem
  • slouží jako pleťová nebo ústní voda

Naprostou nezávadnost stevie a steviosidů pro člověka potvrzuje konference zástupců států v říjnu 2006 v Paraguay
Moje vlastní zkušenosti se stevií:
-je to tropická rostlina, nízké teploty ji poškodí či zahubí
-pěstuji ji cca 6 let, v zimě ji mám na okně, ale tam vybíhá, nebo v chladnu ve sklepě-nesmí zaschnout   
-v létě ji mám v květináči venku, zalévám, aby nepřeschla - z mladých výhonků si napěstuji během vegetační sezóny nové rostlinky
-jednou jsem zkusila rostlinu vysadit přímo na záhon a během vegetačního období narostla mnohem více než v květináči, vyžaduje slunečnou polohu
 -výhony seřezávám, když začíná kvést, usuším, jemně rozdrtím a uložím do skleněné kořenky se zabroušeným hrdlem
 -používám ji hlavně do salátů a to čerstvou i sušenou, do nálevu na nakládaní zeleniny, nyní jsem zkusila namíchat sušenou stévii do strouhaných jablek se skořicí (na dušení anebo do jablečného závinu) a už pak cukrem nepřislazujido 

Slazení horkých nápojů stévií - zpracováno dle autorky Jany Bucharové
- pět čerstvých nebo sušených lístků na větší hrnek čaje vhodit do vroucí vody a nechat pár minut vyluhovat
- použít je lze i opakovaně, jako třeba lístky zeleného čaje
- podrcené listy uvolňují sladkost intenzivněji.


Domácí výluh ze sladké stévie
- větší množství sušených lístků stévie se napěchovat do nádoby, nejlépe předem pomleté nebo      podrcené v hmoždíři
- zalít vroucí vodou či krátce povařit a nechat několik hodin luhovat. Čím více lístků bude, tím silnější  koncentrát získáte. Silný odvar má chuť až hořkosladkou, ovšem po naředění je chuť výtečná.
- uchovávat v chladničce
- stévií ze nahradit cukr v podstatě v jakémkoli receptu, případně ji s cukrem (nejlépe nerafinovaným)  nebo medem kombinovat
- koncentrátem lze těsta či náplně osladit podle chuti, použít však lze i usušené a na prášek podrcené  lístky, či velmi jemně nasekané či namleté lístky čerstvé
- polévková lžíce rozemletých lístků nahradí až 20 - 50 lžic cukru
- stévie má specifickou kořeněnou příchuť, v menším množství například při pečení, není její bylinková  chuť příliš znát.

více na internetu
http://www.stevis.cz/pestovani-stevie.html
http://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-pripravit-vyluh-ze-stevie-a-jak-s-ni-zdrave-sladit-pri-pecen
http://malec.borec.cz/weblog/?act=read&id=249
www.zahradnictvikrulichovi.cz/obchod/Stevia---stevie-sladka-1

LIPPIA DULCIS
Colada
- v období kolonizace Mexika se používala jako bylina proti kašli, bronchitidě, astmatu nachlazení a na koliku
-voní, dorůstá do výšky 25 cm, vytvoří až metrový převis, -lze ji pěstovat i v závěsných květináčích, na slunném místě, přes léto i venku, ne na úpalu
-přes zimu zatažené rostliny nevystavujeme vyšší teplotě než 10°C, zemina mírně vlhká, ale nepřeléváme
-
přezimuje v kořenech,na jaře obrazí
-žádá středně těžké, humózní půdy

Použití: dosud neprobádané

  • horkou vodou spaříme čerstvé nebo sušené listy
  • výluh používáme ke slazení nápojů, moučníků, kompotů, marmelád
  • konzumaci lippie je potřeba otestovat na možnou alergii a podávat ji zpočátku ve velmi malých dávkách
     

Zpracováno podle Receptáře 10/2007, autorka Jarmila Teplíková, a internetových stránek

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pěstování

(iv.ba, 4. 1. 2010 18:37)

Koupila jsem si rostlinky stévie a v průběhu roku otrhávala lístečky a sušila a sušila, aby byla zásoba na zimu :o)...a teď lístečky žvýkám, když mám chuť na něco sladkého a nikde nic po ruce není. Nejen, že jsou bez kalorií, ale čistí dutinu ústní, je to jako byste si vyčistili zuby, takže to co o ní píšou sedí...jen to potírání po štípancích jsem ještě nezkoušela :).

sloupové jabloně Ballerina

(Andrea Svobodová, 13. 10. 2009 13:34)

Dobrý den, rádi bychom vás informovali o možnosti získání sloupových jabloní licenční značky Ballerina prostřednictvím zásilkového zahradnictví. Tyto kvalitní, 1 metr vysoké štěpy byly vypěstovány na bezvirózních podnožích MM106 a očkovány očky z Holandska dle licenční smlouvy, na jejímž základě jsme jedinými držiteli této licence v ČR.
Prohlédněte si náš leták - v nabídce máme 6 odrůd těchto jabloní, možná vás naše nabídka osloví. Objednávat můžete telefonicky na tel.č. 608 838223 anebo prostřednictvím našeho eshopu na www.ballerina.cz. Budete jistě spokojeni a překvapeni, jak kvalitní výpěstky se nám letos podařily.
Co se balení týče, vůbec se nemusíte obávat poškození stromků - vše balíme pečlivě a pevně do kartónu, vše je opatřeno patřičnými visačkymi pro přehlednost. Případné hromadné objednávky rozdělíme v rámci balíčku podle jednotlivých odběratelů a odešleme za jedno poštovné ve společné bedně. Těšíme se na váš případný zájem o naše výpěstky.

S pozdravem

Mgr. Andrea Svobodová Křešová za
Ballerina Team, Lovosice 410 02

mam zajem o koupi sladke rostliny,STEVIE

(binder.helmut@seznam.cz, 26. 5. 2008 21:48)

Jsem silny cukrař a potřebuji rostlinu která dobře sladi a nemohu najít vaše zahradnictví.Adresu neuvádíte.Zajímají mne i jiné rostliny.Ani zahradnictví "krakonosovozahradnictví"neuvádí adresu.Rád bych si Vaše zahradnictví prohlédl.Udejte kde si mohu stevie zakoupit děkuji.